Себичният човек се интересува само от себе си, иска всичко за

...
Себичният човек се интересува само от себе си, иска всичко за
Коментари Харесай

Егоистът обича себе си не прекалено много, а прекалено малко, всъщност той се ненавижда ~ Ерих ФРОМ

Себичният човек се интересува единствено от себе си, желае всичко за себе си, изпитва наслаждение единствено от взимане, а не от предоставяне. Той гледа на външния свят единствено като на нещо, от което може да се взема. Егоистът не се интересува от потребностите на другите, нито почита тяхното достолепие и целокупност.

Той не вижда нищо друго с изключение на себе си; преценя всеки и всичко от позиция на своята изгода, поначало той не е кадърен да обича. Не потвърждава ли това, че грижата за другите и за себе си са неизбежни други възможности? Това би било по този начин, в случай че сред егоизма и възприятието да обичаш себе си нямаше разлика. Подобно разбиране е илюзия, причина за редица неправилни изводи по нашия проблем. Егоизмът и възприятието да обичаш себе си надалеч не са идентични - те са противоположни. Егоистът обича себе си не прекомерно доста, а прекомерно малко, в действителност той се ненавижда. Липсата на любов и грижа към себе си, само израз на липса на работливост, разстройва и лишава от наличие живота на индивида. Той е трагичен по нужда и трескаво се стреми към облекчаване на ползите си, само че самичък си пречи да ги реализира. Такъв човек дава тип, че доста се грижи за себе си, Ню в действителност прави несполучливи опити да прикрие и да компенсира несполуката си в това отношение. Фройд поддържа, че себичният човек е нарцистичен, насочил цялата си любов не към другите, а към себе си. Вярно е, че себичните хора са неспособни да обичат други, само че те не могат да обичат и себе си.

По-лесно е да се разбере егоизмът, в случай че го съпоставим с прекомерната грижа за другите, да вземем за пример майка, която прекалено трепери над детето си. Макар напълно умишлено да има вяра, че извънредно доста го обича, тя в действителност изпитва надълбоко потисната неприязън към обекта на своята грижа; майката демонстрира прекомерна грижа не тъй като толкоз доста обича детето си, а тъй като би трябвало да компенсира неналичието на дарба да го обича.

Това разбиране за природата на егоизма се поддържа и от психоаналитични опити по отношение на невротичната „ саможертвеност “ - симптом на невроза, следена в не малко хора, нормално страдащи от други, свързани с него признаци: меланхолия, отмалялост, некадърност за труд, крах в любовта и така нататък Самопожертвувателността освен че не се приема за „ признак “, само че постоянно е една от компенсиращите черти на характера, с която такива хора се гордеят. „ Самотъжертвувателният “ човек не желае нищо за себе си. Той „ живее единствено за другите “, горделив е, че не се акцентира на напред във времето, само че е заинтригуван за какво макар своята саможертвеност се усеща трагичен и взаимоотношенията му с най-близките не са положителни. Психоаналитичната работа сочи, че такава саможертвеност не е отвън другите негови признаци, а единствено един от тях, в действителност най-важният - че опциите му да обича или да се радва на каквато и да е персона са парализирани, обхванат е от настървение и зад фасадата на саможертвата се крие изискано, само че не по-слабо възприятие на егоцентризъм. Такова лице може да бъде излекувано единствено в случай че самопожертвувателността му също се одобри като признак дружно с другите признаци на неврозата, така че да може да се поправя неналичието на работливост у него, която е подбуда за саможертвеност и за другите му премеждия.

Избрано от: „ Изкуството да обичаш ”, Ерих Фром, ИК „ Хр. Ботев ” 1992
Снимка: youtube.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР